Sjors Dammer

Sjors Dammer

Onlangs kwam ik via Linkedin in contact met Sjors en hij zag mijn project.
Hij nodigde mij uit in eerste instantie om naar hem te komen, maar omdat ik aangewezen ben op openbaar vervoer en hij in Duitsland woont zou dat een hele expeditie gaan worden dus nodigde ik hem van harte uit bij mij thuis. Zo gezegd zo gedaan en nam Sjors de moeite om drie uur deze kant op te komen rijden om zijn verhaal te vertellen.

Er was meteen een klik en ik bespeurde veel gelijkenis met hoe we in het leven staan.
Onderwijl ik hem een kop koffie aanbood maakte ik van wat ik in huis had een pizza om hem als lunch aan te bieden en deelde we de laatste fles wijn die ik in huis had op dat moment om het gesprek tijdens het eten te voeren.

Sjors begon zijn bijzonder verhaal te vertellen:
“Toen ik eigenlijk vijf dagen later werd geboren was het een kwestie van leven of dood en buiten was er een storm op dat moment. Mijn nek zat verstrengeld in de navelstreng die mij met mijn moeder verbond op dat moment. Zelf kijk ik erop terug dat er twee krachten waren. Eentje die mij dood wilde en een ander die mij een kans gaf. Wat dat betreft heb ik wel een beschermengel op mijn schouder, mochten die bestaan, maar dat zal wel duidelijk worden aan de hand van anekdotes uit mijn leven.

Ik groeide op als oudste en enige in het gezin met zowel een biologische vader en een stief vader tussen 3 halfbroertjes die later volgde. Mijn echte vader heb ik een tijd niet gekend, mijn moeder verliet hem toen ik 1 jaar was en ik kwam pas weer in contact met hem rond mijn 17 de en leerde ook mijn halfzusje kennen.  Mijn stiefvader was vrij conservatief en ik was een beetje het zwarte schaap met mijn afwijkende kijk op de wereld. Dit werd dan ook vaker de kop in gedrukt en deels ook gelukt doordat ik onder andere op een lomschool terecht kwam.

Rond mijn 17 de ging ik contact leggen met mijn biologische vader en verklaarde voor mij waarom ik anders was en hoe ik er mee moest gaan. Mijn biologische vader is een man met een anders dan gemiddelde levensstijl en daar vond ik veel erkenning in.

In die tijd deed ik ook allemaal spannende dingen in mijn leven die eveneens niet door de maatschappelijke beugel konden.  Dit verklaarde voor mij waar mijn streken vandaan kwamen, ik leek best veel op mijn biologische vader. Door mijn zucht naar adrenaline, kwam ik in contact met de politie omdat ik met wat vrienden een akkefietje hadden uitgehaald en een van mijn vrienden met zijn geweten in de knoei kwam te zitten en het voorval ging opbiechten.
Ook ik mocht mij komen verantwoorden op politiebureau maar ik dacht hoe kom ik hier nu zonder kleerscheuren weg. Mijn verklaring was dat ik eigenlijk priester wilde worden, maar dan van uit mijn hart wilde prediken aan de hand van eigen ervaringen en niet vanuit een boekje. Dit was mijn redding, de agent was zelf ook gelovig en vond het een prachtige missie die ik wenste te vervullen en ik kwam ervan af dat er niets met mijn aandeel werd gedaan, mits er niets meer komend half jaar boven water kwam over de periode voor het voorval of na het voorval.

Dit was voor mij een openbaring, dat ik met mijn eigen gedachten sturing kon geven aan de uitkomst dat ik wenste. In mijn verhaal zal ik een paar anekdotes vertellen waarbij dat steeds meer blijkt dat het werkt, van toeval kun je denk ik niet meer spreken, maar dat mag je straks zelf bepalen.

Eigenlijk ben ik best een aardige man die met iedereen het beste voor heeft, maar je moet me niet oneerlijk behandelen dan wordt ik toch een ander persoon. Dames vond ik altijd wel erg leuk en omgekeerd was dat net zo, maar ik was te aardig om als potentiele partner te worden gezien. Zelf dacht ik als ik nu eens wat minder aardig wordt, dan komt ook dat stuk wel goed en ik belandde in de onderwereld terecht en verdiende makkelijk geld, maar het was ook hartstikke spannend, wat mij als nieuwsgierig en avontuurlijk individu wel erg aansprak.  Ik gaf in die tijd in een weekend net zoveel geld uit als ik nu in een maand verdien. Als ik dronken was deed ik alles voor een ander. Kan me nog herinneren dat ik een keer in Polen zat met iemand in gesprek en ik droeg toen een TAG Heuer klokje. Hij maakte een opmerking erover dat het een mooi klokje was waarop ik hem afdeed en hem schonk.
Volgende dag kreeg ik te horen Sjors je bent veel te goed maar hier is je klokje terug dit is te groot dit kan ik niet aannemen van je.

En ja mijn gedachten kwamen uit en ook ik ging trouwen. Mijn inmiddels ex vrouw kwam ook uit een voorbeeldig gezin dat zich keurig binnen de regels hun leven leefde zoals wordt verwacht. Op de bruiloft zelf waren mijn maffia vrienden ook aanwezig en eentje was zelfs  getuigen tijdens het voltrekken van mijn huwelijk.  Best een bijzondere situatie als je erover nadenkt, maar ook dat kan dus.
Later kregen we een dochter die ik nog elke twee weken zie ondanks dat ze in Nederland woont ook tijdens de lockdowns die er afgelopen jaar waren.
Zelf heb ik nooit een agent gezien die mij vroeg voor een testverklaring en de grens passeren is geen enkel probleem met mijn oude werkbus.

Tijdens mijn huwelijk kwam er een omkeer in mijn leven door mijn dochtertje. We waren op bezoek bij iemand die bij justitie werkt. Mijn dochter ziet er een plant staan die iets leek op hennep waarop ze zei: ‘Die planten moet je knippen, dat doet mijn vader ook ermee. “ Toen besloot ik maar te stoppen met mijn lucratieve activiteiten. Best bijzonder eigenlijk dat je van je dochter zo tot andere inzichten komt. Het voelde meteen ook alsof het  niet meer bij mij paste”

We konden er beide hartelijk om lachen, zo zie je maar wat woorden voor impact kunnen hebben. Sjors vervolgde zijn gesprek terwijl inmiddels de pizza op tafel kwam.

“Zelf heb ik altijd geluk gehad en ik heb best heftige dingen gezien in mijn leven waaronder liquidaties. Voor mij was alles menselijks zonder dat ik er een oordeel op legde. Juist die openheid zorgde voor verbinding en angst heb ik dan ook nooit gekend.
Dat mij veel bespaard gebleven is blijkt wel. Zo kwam ik keer terug uit Polen en bij thuiskomst zeiden vrienden wat is er met je bumper gebeurd, er zitten gaatjes in. Kennelijk is erop geschoten geworden maar heeft het geen indruk op mij gemaakt.

Zo zat ik ook een keer aan de bar met een man waarvan ik wist dat hij iemand had vermoord en in stukken had gesneden. Hij vroeg mij of ik wel wist wie hij was. Ja maar maakt het wat uit we drinken toch gewoon een biertje samen, maar ik vroeg hem wel waarom heb je die man in stukken gesneden? Zijn antwoord was anders kreeg ik een persoon van 2 meter niet in mijn kleine auto.

 Juist doordat ik zo relaxed in het leven sta, kon ik dus ook redelijk makkelijk uit het circuit stappen en wenste iedereen als mens tot mens het beste toe.
Een andere compagnon uit die tijd is er ook uitgestapt en is nu chef kok in Engeland.

Mijn carrière kreeg een switch en ik ging mijn geld verdienen als klusjesman, timmerman.
Hierdoor reisde ik veel met collega’s van het ene project naar het andere waarbij ik veelal overnachtte in hotels. We zaten veel Duitsland voor een hele week van huis. Mijn huwelijk was niet wat ik ervan voorgesteld had en mijn interesse in vrouwen bleef parten spelen. Op gegeven moment zaten we in het zuiden van Duitsland voor een klus. Het hotel waar we overnachten beschikte over een goede keuken. Terwijl we gezamenlijk aan tafel zaten te eten kwam er aan de tafel naast ons een aantrekkelijke dame zitten, erg goed gekleed en we waren aan gissen welke nationaliteit ze had, of ze was Pools of Tsjechisch. Er was wel wat geflirt op afstand waarneembaar.
Een van mijn collega’s ging gewoon aan tafel bij haar zitten en probeerde een gesprek aan te gaan.  Hij vroeg aan mij hoe kom ik er achter waar ze vandaan komt. Ik zei vraag dit maar eens aan haar, dan kan ik het je vertellen. Ze gaf antwoord in het Pools. Mijn collega stond op en zei Sjors dit is jouw specialiteit, maak jij het gesprek even af.

Ze bleek te zijn getrouwd met een multimiljonair en ze kwamen daar geregeld eten. Dat er een chemie was tussen ons werd al snel duidelijk binnen een paar dagen. Als ik naar het toilet ging hoorde ik haar hakkenschoenen achter mij aankomen terwijl ze aan tafel zat in gezelschap van een hoog geplaatst personen, zoals de burgemeester, haar man en nog een paar mensen van niveau.

Als ik het toilet uit kwam gaf ze me een zoen en zei ik moet weer terug naar de tafel maar als je in de buurt bent bel mij op dan spreken we iets af.  Zelf boekte ze altijd een ander hotel in de buurt als waar ik zat om het zo onopvallend mogelijk te houden. Zo ging ik nadat ik met mijn collega’s had gewerkt en samen hadden gegeten naar haar hotel en s morgens zat ik weer aan de ontbijttafel bij mijn collega’s. Door de week werden de hotelkosten betaald door het werk maar in de weekenden boekte ik mijn eigen kamer om maar te kunnen afspreken als het uit kwam.

Op een avond was ik thuis bij mijn eigen vrouw en we zaten in de tuin. Ik met de rug naar het raam van het huis toe en mijn vrouw tegenover mij. Mijn vrouw ging naar bed, te minste dat zei ze en ik hoorde de woonkamer deur dichtklappen, waarop ik mijn telefoon pakte en weer contact zocht met de vrouw in Duitsland. Terwijl ik was aan type gaat de tuindeur open, mijn vrouw grijpt de telefoon en gaat naar binnen en sluit de deur af.

Gelukkig stond er nog een fles whisky buiten  zodat ik even kon beginnen met een spoedcursus zelfreflectie. Mijn vrouw had mijn dochter erbij gehaald daar ze zelf geen woord Duits kon en ze hebben de hele telefoon gescreend en had ik wat uit te leggen. Iets waar ik van te voren te laf voor was, maar nu geen andere uitweg meer zag dan scheiden.

Mijn vrouw wilde mij dit vergeven maar ik kon het niet meer opbrengen nog langer het huwelijk in stand te houden. De echtscheiding volgde. Mijn dochter sloeg eerst mijn honkbalknuppel doormidden uit frustratie, maar zag toch dat ons huwelijk geen stand meer kon houden en vertelde mij Pap doe waar je gelukkig van wordt. Zelf heb ik alles achter gelaten en alleen mijn kleren en administratie meegenomen.

inmiddels woon ik 2,5 jaar in Duitsland en het bevalt mij eigenlijk wel prima, ik heb de beste buren die je maar kan wensen.
Met de betreffende dame is het nu voorbij, maar ze heeft mij wel in de watten gelegd.

Ze vroeg mij een keer wat ik graag zou willen doen, waarop ik antwoorde dat de golfsport mij wel altijd fascineerde. Ze regelde dat ik een lidmaatschap kaart kreeg bij een golfclub waar ik sindsdien geregeld te vinden ben. Juist doordat ik anders was werd ik snel geaccepteerd in de club, mede doordat ik gewoon met mijn oude bus er naar toe ga en gewoon tussen de Porsche ‘s en de Ferrari ’s in parkeer. De super cars waren gewoontjes, mijn oude bus viel op waardoor iedereen vrij snel wist bij wie die hoorde.
Zelf heb ik ooit een boek gelezen genaamd:  The power of the subconscious mind van Joseph Murphy.

En wat erg frappant is in mijn leven heb ik het verschillende keren meegemaakt dat het werkt. Ik vertelde je hierover in het begin maar ga er nu een paar anekdotes bijhalen die het duidelijk maken.

Zo was ik een keer met vrienden op stap en we hadden gedronken. Ik was de chauffeur die avond en ja ook ik had een slok op. Ik reed de bocht om en werd staande gehouden door de politie. Het enige wat ik dacht is ik kom hier alleen maar weg als ze een noodoproep krijgen. En met dat ik het dacht rende de agent naar zijn auto en reed met sirene weg.

Op de golfbaan hadden we een toernooi, het begon te stromen en mijn compagnon zei, Sjors we moeten stoppen dit kan zo niet meer. Terwijl ik hem aankeek zei ik, moet je goed luisteren vriend, ik ben geboren toen het stroomde en toen kwam alles goed, nu laat ik mij dit spel niet verpesten door dit weer, het is zo over en dan kunnen we verder. De man keek mij aan en zei je bent gek ik zie nergens een teken dat het opklaart. Binnen tien minuten stond de zon te stralen en ik won de wedstrijd.

Een andere keer werd ik in een bocht ingehaald met de auto en ik dacht, die gaat zo dadelijk tegen een boom, en zo gebeurde het.

Zo scheen ik last te hebben van mijn botten waardoor ik op gegeven moment niets meer kon met mijn been. De doctoren gaven mij te kennen dat het wel eens een langdurig proces zou kunnen worden. Tegen mijzelf zei ik ja maar hier heb ik geen zin in, en al helemaal geen tijd. En wat gebeurde ik herstelde boven alle verwachtingspatronen van de artsen.

Nu leef ik in tevredenheid een mooi leven waarbij ik leuke mensen ontmoet en mooie herinneringen mag beleven. Juist door alles los te laten wat je belemmerd of door er anders over te denken creëert mijn realiteit. Ik hoef maar ergens aan te denken en het komt uit.  Ik voel me nu eigenlijk een vrij man die optimaal van het leven geniet zoals het zich aan dient.
Mijn verhaal wilde ik al eens vaker vertellen maar toen jij op mijn pad kwam was dat voor mij een teken dat ik nu mijn kans kreeg en ging nemen. Kom ik trakteer je op een sigaar.”

Nadien hebben we nog na gekletst over gemeenschappelijke ervaringen en inzichten in het leven. Dat een balletje raar kan rollen blijkt wel bij het afscheid. Er is een vriendschap ontstaan en hij beloofde dat hij keer terug kwam en dan zou hij een golftas voor mij meenemen zodat we een middagje zouden gaan golfen op een golfbaan bij mij in de buurt.

Zo zie je maar hoe verrassend het leven kan zijn. Sjors je bent een fantastische kerel.
We hebben flink kunnen lachen en ja je gaf of the record te kennen dat je herinnert wilt worden als een man waarmee je kon lachen als je er ooit niet meer bent. Reken maar van Yes, maar blijf nog maar zolang mogelijk onder ons. Je bent een fijn mens in mijn optiek.
Dank je dat ik je heb mogen ont-moeten.