Ursula Van Zantvliet Rozemeijer

Afgelopen week stond een interview gepland met onderneemster, schrijfster en interviewer Ursula in de charmante De Wijnzaak in Hoofddorp. Heel fijn want op deze manier kon ik ook nog mee netwerken op de netwerkborrel van MeerBusiness Amsterdam.
Afgesproken was dat Ursula mij van het treinstation kwam ophalen. Na een reis van enkele uren werd ik keurig opgehaald in een blauw paarskleurige Lexus (Lexus is een van de partners van MeerBusiness Amsterdam). Soms mag je je fantasie natuurlijk ook de vrije loop laten, om je eigen wereld te creëren met prachtige bolide en eigen chauffeur ☺

Eenmaal aangekomen werden we hartelijk verwelkomt met een kop koffie door eigenaar Jeroen Peters. Uiteraard beginnen we bij ongeveer het begin…

Na haar vierjarige studie bedrijfseconomie (cum laude) en propedeuse psychologie heeft Ursula de afgelopen vijfentwintig jaar ervaring opgedaan in diverse commerciële- en directiefuncties.
De laatste 10 jaar is Ursula oprichter van MeerBusiness Amsterdam en medeeigenaar van MeerBusiness Nederland. Inmiddels zijn al meer dan 45.000 ondernemers en directeuren op de een of andere manier aangesloten. Je kan wel zeggen dat ze van van haar passie haar beroep heeft gemaakt.
Ursula: “Niets zo leuk als ondernemers en directeuren naar meer business te brengen. Hopelijk zie je mijn passie voor economie, ondernemen en mensen/bedrijven succesvol maken. Heb zelfs dit jaar een boek geschreven over het succesvol laten groeien van je bedrijf. De titel: Meer business in 11 stappen. Er staan ook 11 interviews in met top-experts. Het zal in mei op de markt komen. Heel spannend.”

Zelf was ik erg belangstellend hoe lang het schrijven van het boek in beslag nam en was dan ook verrast over de snelheid waarin ze dit project afhandelde. In totaliteit rond de 10 weken en dat had ook te maken met afspraken die ingepland moesten worden voor het afleggen van interviews. Dit zegt veel over de gedrevenheid en organisatorisch talent van Ursula.

Ondernemen ziet ze toch wel als de rode draad door al die jaren heen. Toen ze negentien werd ging ze na een periode in Londen als au-pair naar Australië. Het buitenleven en creativiteit van de “Aussies” veranderde voorgoed haar visie op het leven. Ook toen ze na een studie weer terugging naar Nederland, bleef het innovatieve haar trekken. Ze werd in Nederland tijdens haar studie dan ook lid van Thinktank, een club voor ondernemende studenten. “En voila tientallen jaren met MeerBusiness Amsterdam, welk vorig jaar het tweede lustrum vierde, verbind ik ondernemers aan elkaar zodat we elkaar kunnen steunen in de kennis. Je moet elkaar kunnen aanvullen, ieder in zijn eigen vakgebied.
Het verbinden begeleiden en samenwerken vind ik uitdagend, innoverend en vooral stoer om te doen. Zeker als je achteraf ziet wat voor mooie ontwikkelingen er onderling ontstaan.

Tuurlijk heb je als ondernemer ook wel eens dagen dat het wat minder gaat, denk aan overvallen worden door de griep. Toch lukt het niet altijd om daar even tijd voor te nemen. Ook als moeder moet je gewoon doorgaan. Ondertussen hoop je dat het snel weer over gaat. Stil staan is in deze fase van mijn leven even geen optie.

Waar we met ons team dankbaar voor zijn is dat we in de loop van de afgelopen tien jaren zo’n vijftigtal stagiaires hebben mogen begeleiden naar een positieve referentie op hun CV. Het is prachtig als je mensen ziet groeien in hun ontwikkeling en dat je ze een klein stukje verder kan brengen. Zie dat ook wel als een stukje maatschappelijk ondernemen.
Wat ik leuk vind aan ondernemers dat het over het algemeen mensen zijn die iets willen bijdragen aan samenleving. Heb al vaker tijdens een speech een volgende rekensom gemaakt. Stel je hebt klein bedrijf in de zakelijke dienstverlening. In de zakelijke dienstverlening heb je weinig inkoopkosten en dat is in dit geval prettig rekenen. Wanneer je bedrijf als voorbeeld zo’n 20 werknemers heeft, dan betaal je bijna 70% van de omzet aan belastingen. Allereerst natuurlijk de omzetbelasting van 21%. Daarnaast loonbelastingen voor werknemers, werkgeverslasten en VPB. Is bijna 680.000 bij een omzet van rond de 1 miljoen!”

Naast haar werk/passie is ze getrouwd met grote liefde Dimitri van Zantvliet Rozemeijer en samen hebben ze een tweeling, Luna en Julian van 7 jaar. Ook heeft ze een grote bonus zoon Jord. Lhasa de hond zorgt met het uitlaten tijdens wandelingen voor contemplatie. Helaas is de hond inmiddels te oud geworden voor de hardloopronde op de zondagochtend. De kinderen gaan gelukkig nog wel mee op de fiets, voor de gezelligheid.

Ursula: “Wij hebben gekozen voor een vaste oppas aan huis. We denken dat er voor zowel ons als voor de kinderen de meest stabiele omgeving ontstaat. Deze aanpak biedt mij de vrijheid om te kunnen kiezen wanneer ik wil ondernemen of juist weer tijd wil besteden aan de opvoeding van mijn kinderen. Het opvoeden van kinderen vind ik heel mooi, ze leren je zoveel! Soms overschrijden ze natuurlijk ook wel eens grenzen en die wil je als ouder dan weer afschermen. Terwijl je als ondernemer weer verder probeert te groeien en grenzen te verbreden.

Ondernemen is voor mij ook een soort reizen: je komt telkens weer in andere situaties terecht. Er is bijna geen dag hetzelfde. Heel fijn. Dit houdt mij flexibel. Zo leer ik telkens weer en wordt het leven zeker geen sleur.
Kom neem ik je mee naar de netwerkborrel, zie dat de eerste mensen al arriveren. Kan ik je gelijk voorstellen.”

Hiermee sloot Ursula ons gesprek af en ik mocht genieten van het inspirerend gezelschap onder het genot van een goed glas wijn. Hoop nog veel te mogen vernemen van deze ambitieuze onderneemster. Aan haar gedrevenheid zal het zeker niet liggen.