Ronald Bernard Jonker

Ronald Bernard Jonker
Ronald Bernard Jonker

Ronald heb ik leren kennen via Facebook waar ik aangesloten ben bij een gezamenlijke groep genaamd ‘De nieuwe GGZ’
Zo nu en dan spreken we wel eens een avond af om over het leven te filosoferen, waarbij we proberen maatschappelijke situaties te analyseren. Die gesprekken gaan best diep waarbij we steeds meer erachter komen dat zelfs je eigen gedachte een illusie kan zijn. Zelf vind ik Ronald een fijne persoonlijkheid, die rust uitstraalt en als sparringpartner uitermate geschikt, daar hij dieper kijkt dan het oppervlakkige waarneembare.

Ronald vertelt:
“Vroeger was ik werkzaam in ploegendiensten in de productie. Het was een periode waarin er een cultuur heerste, schouders eronder, we zijn mannen en we laten ons niet kennen.
Toch sloopte mij dit stukje bij stukje waardoor ik uiteindelijk in een burn-out terecht kwam en ging nadenken over mijn leven. Slaapproblemen waren de druppel die de emmer liet overlopen.
Het was in eerste instantie een zware periode, waarbij er een gevoel naar boven kwam van falen. Ik was niet meer de  stoere man, die alles aan kon. Dit heeft heel wat tijd gekost om dit te accepteren, maar kreeg nu ook ruimte om te transformeren. Naar verloop van tijd begon ik me te realiseren hoe ik me destijds eigenlijk liet opjagen door collega’s. Had ik dat wel nodig? Wie ben ik eigenlijk? Wat wil ik eigenlijk? Moet ik me zo nodig afmeten aan maatstaven van anderen om hieraan mijn identiteit te verlenen?

Doordat ik sociale psychologie ging studeren op HBO niveau werden levensvragen steeds meer een onderdeel van mijn leven waarover ik graag met mensen over discussieer, waaronder met jou Per.
De huidige periode van COVID 19 vind ik een fascinerende tijd. Als ik observeer hoe mensen massaal in stress raken als gevolg van de onzekerheid van hun schijn zekerheid probeer ik dat te analyseren, maar maak ook een brug met de periode waarin ik in die situatie verkeerde toen ik pas thuis kwam te zitten.
Voor mijzelf zie ik nu mogelijkheden naar wie ik wil zijn, en meer mijzelf kan zijn, zonder mijzelf te verliezen, maar juist in mijn kracht kom te staan als ervaringsdeskundige.
Ik vermoed dat komende tijd veel mensen te kampen gaan krijgen met psychologische problemen als gevolg van het COVID 19 virus een daaraan gepaard gaande maatregelen.
Denk aan baan of bedrijf kwijt raken,  conflicten die ontstaan als gevolg van spanningen binnen gezinnen  die nu met zichzelf worden geconfronteerd. Juist omdat ik dit traject voor mijzelf heb doorlopen begrijp ik hoe lastig het kan zijn in het onbekende, dus daardoor vaak onzekere terecht te komen. Zelf zie ik mogelijkheden om mensen in dit proces te begeleiden, waardoor ik mijzelf heb getransformeerd. Elke overgang is lastig, maar uiteindelijk komt het toch allemaal goed . Dit was mijn les die ik graag deel met andere die nu in de fase zitten waar ik ooit in verkeerde”

Ronald prachtig om te zien hoe je van je probleem je kracht hebt gemaakt. Je hebt wat mij betreft een heldere kijk op het leven en ben ervan overtuigd dat je vanuit de rust die je uitstraalt heel wat mensen kunt begeleiden in hun proces. Je hoeft niet meer die stoere man te zijn, juist vanuit rust ben je veel sterker dan ooit te voren. Mooi man!