Roel Wever

Burgemeester Roel Wever

Deze keer hoefde ik niet ver te reizen en kon ik te voet naar mijn afspraak met onze burgemeester in het tijdelijk stadskantoor aan de Putgraaf te Heerlen.
Roel heette mij van harte welkom, tutoyeren was geen probleem, en bood mij een kop koffie aan op zijn kantoor.
Nadat ik mij had voorgesteld en had verteld hoe ik te werk ga, dat ik eerst het gesprek opneem, vervolgens uitwerk en dan ter correctie aanbied voor op of aanmerkingen, alvorens te publiceren vroeg ik Roel om eens iets over zichzelf te vertellen.

Roel:” Ja Per, om meteen maar met je vraag te beginnen wie is Roel Wever, het volgende.
Ben geboren als een rasechte Amsterdammer in onze hoofdstad. Mijn vader werkte in het gevangeniswezen, dus ik groeide op met het grote belang van rechtvaardigheid, hetgeen mij heeft gevormd als een oprecht, eerlijk en rechtvaardig persoon, het zit er bijna in geramd zou ik willen zeggen, maar dat is niet zo. Mijn ouders waren erg liefdevol voor mij.

Mijn jeugd was goed, school en universiteit in Amsterdam gedaan, om vervolgens te gaan werken.
Toen ik afstudeerde was de werkloosheid hoog, maar kwam per toeval bij een gemeente aan het werk, Opgeklommen van beleidsmedewerker naar hoofd, en uiteindelijk hier in Kerkrade voor de gemeente gaan werken. Zodoende kwam ik in het zuiden terecht.

Mijn liefde kende ik al voor ik mijn eerste baan had. Miranda en ik hebben elkaar in Heiloo leren kennen en wij zijn inmiddels al 36 jaar getrouwd, hebben vijf kinderen, drie kleinkinderen, dus ik mag helemaal niet klagen. Uiteindelijk heb ik ze allemaal mee gesleept naar Heerlen in 1995 omdat ik een baan kreeg in Kerkrade. We kozen Heerlen vanwege de onderwijsvoorzieningen. Ofschoon ze nog op de basisschool zaten in die tijd, dacht ik wel verder na over hun vervolg opleidingsmogelijkheden, die Heerlen voldoende te bieden had. Het was een bewuste keuze van mij om in de stad te gaan wonen, ook met het oog dat de jeugd op enig moment wilt gaan stappen. Zelf was ik wel al eens eerder in Limburg op vakantie geweest, maar ik wilde graag ook de omgeving beter leren kennen.

In eerste instantie woonde we in een huurhuis, maar na anderhalf jaar kwamen we een koophuis tegen, ook hier in Heerlen. Meteen toen we het zagen waren we onder de indruk van het huis, waar ik nu nog steeds graag in woon en mij helemaal thuis voel.

In Kerkrade heb ik een leuke tijd gehad, twee banen gehad daar, en goed werk verricht. Vandaar uit ben ik naar stadsregio gegaan als secretaris van Parkstad Limburg. Maar ook bij het toenmalig Werkvoorzieningsschap Oostelijk Zuid Limburg, hetgeen ik met heel veel plezier heb gedaan.

De onrust in mij zei in 2005 nu is het tijd voor wat anders en ik ging naar BMC, een groot adviesbureau in Nederland, waar ik binnen twee jaar directeur werd en aandeelhouder. Het laatste jaar in combinatie met de Eerste Kamer erbij. Ook in het bedrijfsleven heb ik de financiële crisis meegemaakt. Heb toen stevig moeten ingrijpen en financieel zwaar gehad, maar daar leer je wel heel veel van. Als alles gladjes verloopt, is er weinig uitdaging.

Toen ik de kans kreeg om hier in Heerlen te solliciteren als burgemeester, dacht ik laat ik dat maar gaan doen.

Heerlen is voor mij een uitdagende stad. Het mooie van Heerlen is dat het niet af is, in tegenstelling tot steden die wel af zijn. Daar zit de uitdaging in conserveren van wat je hebt, en hier zit de uitdaging in de transitie. Hoe kunnen we het centrum opknappen, hoe kunnen we dat beter krijgen? Hoe kunnen we de geweldige culturele positie die we hebben nog beter op de kaart zetten en nog meer toonaangevend in Nederland maken. We denken vaak op stads of regio niveau, maar we hebben een niveau dat Nederland waardig is. Om dat te verkopen vind ik een van mijn taken.

Maankwartier

Verder hebben we het Maankwartier waarvan je de kwaliteit ziet afspatten, maar we moeten dat wel wat meer gaan vullen. Maar doordat we het gedaan hebben zien we de verbetering in de stad komen. De criticus onder ons zeggen, ja maar het staat toch leeg en het hotel is er niet. Weet wel dat we afgelopen twee jaar met een corona situatie te maken hebben gehad, waardoor het natuurlijk niet makkelijker erop werd. Maar zie ook wat er gebeurd in de Saroleastraat die weer tot leven komt door de aansluiting op het Maankwartier, waarbij er een verbinding ontstaat richting het Glaspaleis en er een leuke stedelijke zone ontstaat, waar het gezellig toeven is. En ja we moeten nog wat meer aanpakken in de binnenstad maar daar zijn we druk mee bezig.

Glaspaleis

Vergeet niet Heerlen heeft een investeringsbedrag van 400 miljoen ter beschikking om het centrum op te knappen, zo vind je niet veel steden. Als je dan ziet wat er allemaal op het programma staat; we gaan nu beginnen met Schinkelkwadrant Zuid, binnenkort het plein voor de schouwburg, de promenade gaan we aanpakken. Maar ondertussen staat al bijna het stadskantoor, het raadhuis wordt opgeknapt. De nieuwe Nor die flink wordt uitgebreid. We zijn nu bezig met de voorselectie van de architecten die een nieuw Romijns museum gaan vormgeven. Het heeft nu een beetje een uitstraling van een sporthal, maar we gaan het echt een Romeinse uitstraling geven. Verder zijn we aan nadenken of we iets met onderwijs in het Centrum kunnen. Natuurlijk gebeurt er nog meer.

Buiten het stedelijk bouwkundig aspect is er nog meer werk aan de winkel. Denk aan het sociaal economisch aspect dat naar een hoger niveau kan doorgroeien, waarbij Heerlen Noord het voorbeeld van is. Maar ook dat is een uitdaging, om meer mensen aan het werk te krijgen en de jeugd een goede opleidingskansen aan te bieden. Als je mij nu vraagt waar zitten je ambities, dan is dat vooral dat iedereen een eerlijke kans krijgt om zichzelf te ontwikkelen in een goede opleiding en aansluiting krijgen op de arbeidsmarkt. Dit is wat Heerlen nodig heeft en waar ik in geloof. We hebben lang in de krimp geleefd, maar dat we ondanks de krimp ook een te kort aan woningen krijgen. Waarbij ik zelfs denk dat we in een situatie terecht komen waarin we mogen gaan na denken wat gaan we waar bouwen en voor welke doelgroep. Voor een gedeelte doen we dat momenteel al door het wonen boven de winkelpanden weer mogelijk te maken. Wat we vooral niet moeten doen is dat we leegstaande gebouwen voor kantoorruimte moeten inwisselen, want er is al een overschot aan kantoorruimtes. Er is tevens een overschot aan winkels in de stad, waardoor we vooral moeten gaan nadenken over wonen en leven in de stad. Het gezellig maken en gezellig houden en kijken dat er winkels komen die passen bij hetgeen je doet in de stad, en dat is volgens mij hartstikke belangrijk.

Ja en dan hebben we nog het euregionaal gebied waarin heel veel kansen liggen voor samenwerking, Denk aan het Chemelot terrein met een Campus van hoogwaardig internationaal niveau, maar we moeten wel gaan nadenken dat deze bedrijven op waterstof over kunnen, dat het niet zo is dat we in deze hoek van het land vergeten worden. Maar ook dichter bij huis hebben we Brightlands waar men nadenkt over onder andere artificial intelligence toepassingen. We hebben vier van zo een campussen in totaal in Limburg, maar die moeten wel tot ontwikkeling komen, waar heleboel goede partners zich bij aangesloten hebben, denk aan de Open Universiteit, de universiteit van Maastricht, de hoge school, APG, CBS en wij doen er in mee, maar dat moeten we nog verder laten uitkristalliseren. We zijn een van de zeven A.I. hubs (kunstmatige intelligentie) zoals dat heet. Deze A.I. ontwikkelingen kun je niet meer tegen houden en het is goed dat we erbij zitten.

CBS

Zijn we niet alleen al op het medisch logistieke cluster heel sterk geworden hier in de regio, biedt ook deze richting ongekende doorgroei mogelijkheden qua opleidingsmogelijkheden en doorgroei mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Onze stad kan dan weer huisvesting bieden voor de mensen die er werkzaam zijn, maar niet alleen hier in Heerlen maar ik denk zelf dat dit voor heel Parkstad geldt. Zo zouden we moeten denken in mijn optiek.

Ik zie wel beweging in de bedrijvenmarkt, zo kan ik me nog herinneren toen ik hier kwam wonen was Avantis een grasveld met een paar bedrijven waar nagenoeg 23 jaar niks is gebeurd, maar afgelopen twee jaar is het flink uitgebreid, met name de medisch logistieke sector is sterk vertegenwoordigd. We zijn hartstikke blij met de bedrijven die we hier gevestigd krijgen. Het stuk land achter de Mercedes garage is onlangs ook verkocht, dus het gaat goed in de regio, en dat mogen we ook wel eens tegen elkaar zeggen. Zeker ik als ambassadeur van deze stad kan het niet genoeg benadrukken.

Maar goed er gaan ook wel eens dingen mis, zo ben ik ook portefeuillehouder openbare orde en veiligheid. Daar waar ik zie dat het niet goed gaat moet ik in samenwerking met politie en handhaving gewoon optreden. Helaas zijn dat wel nog steeds te veel plekken. Maar ook dat is de realiteit waar we zeker niet van moeten wegkijken, willen we een veilige stad erop nahouden.

Waar absoluut ook kansen liggen is de ligging aan de grensgebieden in onze regio. Samenwerking met de regio Aken biedt veel mogelijkheden. Ik noemde niet voor niets daarnet waterstof, dat is voor iedereen in deze regio in de toekomst cruciaal. In Aken is op dat gebied heel veel expertise, zowel op educatief als bedrijfsmatig niveau. Dat zou een mooie aansluiting kunnen zijn. Laten we vooral ook samen werken met de campussen hier in onze regio met de kennis die ze in Aken hebben. In theorie klinkt dat allemaal heel eenvoudig, maar in de praktijk is het een ander verhaal. En dan doel ik nog niet zo zeer op het persoonlijke vlak, want de band met mijn collega in Aken is zonder meer goed te noemen, maar meer op gebied van bureaucratische regelgeving die op Europees niveau toch wel wat wrijving geeft.

Mooi voorbeeld: Zo was ik onlangs op bezoek bij een werkgever die zijn pand precies op de grens heeft staan tussen Nederland en Duitsland. De man heeft twee postbussen, twee adressen en hij vertelde mij hoe het bouwproces is verlopen en waar die tegen aan liep. Hij kan er echt fantastisch over vertellen en heeft symbolisch een stukje Berlijnse muur liggen om te illustreren hoe lastig dat dit is in een gebied waar alle inwoners met het grootste gemak zo de grens over gaan, maar op wetgeving mag er wel een stuk vereenvoudiging komen. Eigenlijk zou het handig zijn als er een Europese wetgeving zou komen, maar in de praktijk spelen Nationale belangen een rol die dit proces vertragen. Ofschoon er uiteraard ook een stuk eigenheid behouden moet blijven. Ik ben een echte Nederlander en ik ben ontzettend trots op dit land en we doen best veel goede dingen, ook al denk je soms van niet. Het blijft een prachtig land om in te wonen, maar dat we uniforme wetgeving wat beter op elkaar afstemmen binnen Europa is wel wenselijk. Nu met Corona wordt het steeds duidelijker dat het organiseren op een Europese aanpak verdomd lastig is. Niemand weet wat in welk land vandaag wel mag en morgen niet meer, of omgekeerd. Het zou een stuk makkelijker zijn geweest als we dat als een Europa hadden aangepakt, maar dat lukt eenvoudig niet. Anderzijds maakt het natuurlijk ook weer heel interessant, want stel je voor alles was overal hetzelfde in Europa, dan was er geen uitdaging meer.

Dat maakt voor mij deze stad en regio erg uitdagend waarin we met lef dingen kunnen vormgeven met een hoogwaardig kwaliteitsniveau op allerlei gebieden. Neem bijvoorbeeld het Maankwartier, welke stad heeft het lef gehad om zo een project neer te zetten. Kijk naar het stadskantoor wat wij nu bouwen. Francien Houben heeft het ontworpen en het is echt prachtig geworden. Ik had toevallig net iemand op bezoek voor de lunch en die zei ‘Wauw wat wordt dat mooi zeg’.  Binnenkort hopen we in fases over te gaan, er zijn wat problemen met betrekking tot de toelevering van materialen als gevolg van de corona crisis. In oktober hopen we open te gaan voor het publiek. Alles wat nu nog in de schouwburg gebeurd, gaan we weer terug brengen naar het gemeentekantoor. Rond de kerst periode gaat een groot deel van personeel en wij als bestuur naar het stadskantoor. En ergens tussen Maart en Mei gaan we weer terug als bestuur naar het raadhuis en kan de resterende deel van het personeel ook het stadskantoor in.

Tegen die tijd wordt dit waar we nu zitten in de Putgraaf gesloopt en komt hier het centrum zwembad. Ook in deze ontwikkeling hebben we geïnvesteerd en hopelijk een Romeins bad of in ieder geval een verwijzing er naar toe in het Romeins Kwartier dat dan ontstaat. En zo moet je die stad mooier en mooier maken en volgens mij gaat dat lukken. We werken hier met een heel team aan die alle er iets prachtigs van willen maken. We zijn een stuk op weg, en ik ben blij dat ik op mijn manier een steentje mag bijdragen om deze stad te transformeren naar nieuwe mogelijkheden.”

Hiermee sloot onze Burgemeester Roel het verhaal mee af en we kletsten nog even iets na alvorens Roel weer druk aan zijn werk ging om partijen met elkaar te verbinden om deze stad tot een nieuwe uitstraling te transformeren.

Roel ik heb je mogen leren kennen als een enthousiast ambitieus persoon die erg gepassioneerd over Heerlen kan vertellen. Nu ik je verhaal en visie heb gehoord voel en beleef ik de transitie al in mijn verbeelding spreken hoe Heerlen als centrum van Parkstad er over tien jaar uitziet.
We mogen dankbaar zijn om jou als onze burgemeester in ons midden te hebben. Wellicht tot ziens en bedankt voor je tijd.