Arend van der Heijden Stichting Caritas045

Arend van der Heijden

Onlangs liep ik langs de kerk in de Laanderstraat in Heerlen op weg naar de winkel om mijn boodschappen te doen en ik een stem hoorde. “Hey Per, hoe is het met je?” Het was Arend die mij riep. Arend ken ik al heel wat jaren. Hij was met een team vrijwilligers maaltijden uit aan het delen voor mensen die eenzaam zijn en in armoede leven. Hij nodigde mij uit om op de terug weg ook een maaltijd op te komen halen. Onderwijl ik aan winkelen was dacht ik wat een fantastisch mooi project en stelde voor bij terugkomst om hem te gaan interviewen zodat hij op meer steun van de samenleving mag rekenen en ik ondersteunde zijn project meteen met 10 euro.

Afgelopen dinsdag hadden we afgesproken voor het interview rond de klok van drie uur. De voorbereidingen waren in volle gang. Maaltijden werden uitgeladen in kratten en uit gestald bij het afhaalpunt door Arend en zijn team. Er werden pakketten samengesteld in draagzakken, zodat men de eerste aanloop kon overbruggen. Zo verdween er in elke zak een broodje, een beker soep, goulash met een reifkoek, een appel en mandarijnen en een extra uitnodiging voor een kerstmaaltijd die mogelijk werd gemaakt door een extra sponsoring

Nadat alle logistieke handelingen waren verricht vond er een kort werkoverleg plaats waar ik bij aanwezig mocht zijn. Arend vroeg de vrijwilligers om even stil te staan bij de mensen die het pakket komen ophalen door even te vragen hoe het met ze gaat om zo een menselijke band op te bouwen. Vervolgens kwam de lokale pastoor nog even gezamenlijk een gebedje doen en de activiteiten konden van start gaan met in acht neming van de veiligheidsmaatregelen, mondkapje en gepaste afstand. Nu had Arend even tijd om zijn verhaal te doen en zijn boodschap uit te dragen.

Arend vertelde: ”Van huis uit ben ik katholiek opgevoed, maar door mijn drukke bestaan raakte dat op de achtergrond. Zelf heb ik meer dan 20 jaar gekookt voor artiesten als Madonna, Bruce Springsteen en nog meer bekende artiesten. Restaurants gehad en projecten gedaan die succesvol waren maar eigenlijk ook weer te groot. Het was een mooie tijd die ik heb mogen meemaken. Toch had het ook een keerzijde, ik werd er moe van en werd door het leven gegrepen. Zelf vergelijk ik het alsof ik op een paard zat en alsmaar door galoppeerde. Op gegeven moment kwam er een keerzijde in mijn leven. In 2010 realiseerde ik me pas wie ben ik, wat doe ik, waarom doe ik het en mijn contact met mijn vader werd hersteld. Hij stierf op 6 december 2016. Inmiddels had ik weer contact met mijn familie in Helmond waar ik geboren ben. Op 5 december gaf de priester van Helmond Erik Seibel het laatste sacrament en toen gebeurde er iets in mij. Door de vriendschap die ontdaan is met Erik wilde ik iets doen en zo is Caritas0492 ontstaan. Koken voor mensen die eenzaam en of in armoede leven. Het project bestaat nog steeds en er worden inmiddels drie keer in de week maaltijden verstrekt. Ik heb het opgestart en ben mijn eigen weg gaan vervolgen. Zo ging ik samen met mijn partner mijn schoonvader verzorgen in zijn laatste levensfase. In deze periode waarbij ik het roer omgooide, ontstond er een interne rust in mij. Van mijn schoonvader heb ik veel geleerd. Geleerd om eerst 24 uur te wachten voor je een beslissing neemt, maar ook dat je bij iemand nabij kunt zijn, zonder een woord te zeggen. Het heeft mij veranderd. Maar tijdens een van onze gesprekken zei hij tegen mij ‘Arend ik zou het fijn vinden als je in Parkstad hetzelfde gaat doen als je in Helmond deed’ en zo is Caritas045 ontstaan.

Vorig jaar in oktober ben ik gestart in het Juphuis hier in Heerlen. Ik realiseerde mij dat ik steeds meer binding kreeg met het geloof. Elke dag sta ik rond vijf, half zes op en bid en lees dan toch de liturgie van de dag en begin daar mijn dag mee, dat geeft mij rust. Van hieruit help ik mensen te inspireren en te coachen maar zelf heb ik op mijn beurt ook weer een coach, die mij weer helpt. Zo helpen we elkaar om ons zelf beter te leren kennen en te ontdekken. Door de komst van Corona mochten we niet meer in het Juphuis in grote getalen bij elkaar komen waardoor ik werd gedwongen het anders te gaan aanpakken. Net als vele restaurants het momenteel doen ben ook ik begonnen met Caritas045 een ander sausje mee te geven en een ToGo concept van te maken, zoals ik dat hier in de Laanderstraat doe, maar ook in Kerkrade in de Nassaustraat. Inmiddels hebben we zo alweer 30.000 maaltijden verstrekt. Het ToGo draagt wel bij dat mensen tot hier moeten komen, waardoor we ze niet alleen de vis geven maar ook de hengel om te leren vissen. In uiterste gevallen brengen we met behulp van mensen uit de buurt de maaltijd wel aan huis. Juist door zo te werken ontstaat er verbinding tussen mensen. Er moet altijd iets van honger blijven, niet letterlijk, maar honger om met elkaar in contact te komen en uit de bubbel te stappen. De maaltijd is slechts een middel en een eerste hulp bij armoede om samen in contact te komen. In Cadier en Keer worden de maaltijden bereid en op donderdag brengen we de maaltijden naar Kerkrade en de dinsdag naar hier in Heerlen. Wekelijks delen we ongeveer 1000 maaltijden uit.

De volgende stap wordt samenwerking met buurthuizen en gemeente zodra er weer in groepen bij elkaar mag worden gekomen door de overheid. We worden gesponsord door de Rotery en andere verenigingen, maar ook door donaties van particulieren. Natuurlijk kan er ook in natura gesponsord worden, maar gelet op de grote hoeveelheden die wij verwerken is het handig dat we ons kunnen concentreren op het samenstellen van een maaltijd. Het is niet handig om voor 10 mensen iets te maken en voor 20 mensen iets anders, maar als we bijvoorbeeld een grote hoeveelheid broodjes, aardappelen, vlees groenten of fruit krijgen, dat is zeker meer dan welkom. Verder ben ik anderhalve dag bezig per week met werving van sponsoren en samenwerkingen. Tijdens de kerst komt er zoals gezegd een extra maaltijd door een samenwerking met schuldhulpmaatje Parkstad, Sociaal Maatje Heerlen en onze stichting Caristas045 waarbij mensen zich kunnen opgeven om samen te eten, of liever op afstand samen te eten in kleine groepjes. Meer informatie hierover vind je op de website http://kerstmaatjes.nl/ ” Hiermee sloot de sociale pionier en bijzondere initiatiefnemer Arend zijn verhaal af en ging zijn team assisteren bij het uitdelen van de maaltijden.

Arend bedankt voor je geweldig mooi project, laten we hopen dat mensen en of bedrijven jou ook sponsoren met je project. Hoe mooi zou het zijn als AH bijvoorbeeld ook op de kleintjes let, of Jumbo groots uitpakt, maar uiteraard zou het fijn zijn als overige supermarkten deelnemen aan jouw project om sociaal maatschappelijk te ondernemen. Zal voor mensen die iets kunnen missen in de vorm van een geld donatie erop wijzen dat donaties rechtstreeks kunnen worden overgemaakt naar het volgende rekeningnummer: NL 93 RABO 0345980891, ten name van RK Parochie Heilige Pancratius en o.v.v. “Werkgroep Caritas 045”. Tijdens de afgiftemomenten in de verschillende kerken kan men ook een collectebox vinden voor Caritas045 waar u een contante donatie kan doen.

Hiermee sluit ik dit verslag met liefde af en wens je veel succes mooi mens en voorbeeld voor velen! #jumbo #albertheijn #Aldi #Lid #caritas045 #Parkstad #heerlen #Kerkrade #armoede #eenzaamheid