Karel Vinke

Karel Vinke
Karel Vinke

Onlangs ontmoette ik ex prof wielrenner Karel Vinke bij een vriendin en we raakte in gesprek waarop ik hem besloot te gaan bezoeken.
Vandaag was het dan zover dat ik de 71 jarige Amsterdammer thuis in Voerendaal bezocht.

Hij groeide op in een café aan de zeedijk in Amsterdam. Toen daar de rotzooi kwam verkochten zijn ouders de kroeg en zijn vader begon een fietsenzaak.
Die zaak draaide goed en zijn vader nam lokale wielrenners aan als personeel.

“Je kunt er pas verstand van hebben als je weet wat het is, was vast zijn gedachte dat zorgde voor een goed draaiende zaak”, vertelde Karel en vervolgde het gesprek: “Bij mij is toen de liefde voor fietsen ontstaan en al snel werd ik lid van de fietsvereniging Ulysses en werd paar maal kampioen

Destijds was ik bevriend met Gerrie Knetemann die ik al kende van de lagere school en we trokken veel met elkaar op. Uiteindelijk kwam ik in de professionele wereld terecht na het behalen van de nodige licenties. (welke hij trost aan de muur had hangen)
ik was een goede coördinator voor de ploeg en deed zelfs mee aan de tour de France

Dit was een beetje mijn hoogst behaalde resultaat op wielrennersgebied, want het heeft niet lang mogen duren toen ik met een fiets de ravijn af viel hetgeen einde fiets carrière betekende midden jaren 70.

Ik heb het wel nog geprobeerd maar mijn heup was dusdanig beschadigd dat het niet meer ging en ik belandde uiteindelijk in een rolstoel.

Ik volgde revalidatie bij Adelante in Hoensbroek en een therapeut zei keer tussen neus en lippen door waarom ga je niet wedstrijd rijden met je rolstoel?
Toen kwam bij mij weer de sport mentaliteit naar boven en nu train ik elke dag twee maal per dag waarbij ik zelfs de Cauberg in Valkenburg omhoog meeneem zo nu en dan om kracht te trainen.

Mijn huidige rolstoel is niet optimaal ervoor maar ik ben aan trainen om de marathon van Rotterdam en New York te gaan doen, liefst met een handbike zodat ik weer het oude gevoel terug krijg van de fiets, en met versnellingen hogere snelheden kan behalen.

Iedere avond ben ik te vinden op het industrieterrein van Voerendaal, maar mocht ik mensen hebben weten te enthousiasmeren, of zelfs willen sponsoren, mogen ze altijd contact met mij opnemen via E-mail: karelvinke.3@gmail.com

Zo zie je maar hoe het leven van iemand op zijn kop kan staan, maar toch weer erboven op klimt en zijn weg naar zijn passie probeert terug te vinden. Ik heb alle bewondering voor Karel hoe hij zijn kracht van benen naar armen heeft verlegd, maar wel nog altijd met zelfde gedachte heeft om als winnaar uit de bus te komen .

Dit hoort net als zijn eetpatroon bij een top sport mentaliteit, met veel discipline.
Karel dat je droom mag uitkomen, ik gun het je wel. En dank voor je mooie openhartig gesprek.

The good old times van Karel Vinke
The good old times van Karel Vinke