Margareth Adama (Madama)

Madama

Onlangs reisde ik af naar Maria Hoop om in gesprek met gaan met de uit Jakarta afkomstige Margareth. Die dag had ik last van hoofdpijn, maar dat weerhield mij niet om de afspraak toch door te laten gaan.

Via de trein reisde ik naar Echt alwaar Ida, haar compagnon, mij ophaalde om per auto richting Paradama Da Esperanza de woon- werkplek van Madama te gaan. Eenmaal aangekomen waande ik mij in een compleet andere wereld van rust, en inspirerende kunstwerken. Bij binnenkomst stond in de hal een diffuser met etherische olie een hele aangename geur te verspreiden welke meteen een positieve werking had op mijn luchtwegen.

Terwijl ik mocht wachten in de woonkamer waar een grote vleugel stond en vele kunstwerken hingen tot Madama arriveerde, nam ik een kijkje in de boeken die ze heeft geschreven. Nadat ik wat te drinken kreeg aangeboden arriveerde kunstenares, musicus, medium, coach en auteur Madama in een combinatie van violet en roze gekleed. Nadat we overlegden waar we met elkaar in gesprek gingen, en ik welkom geheten werd, begon ze haar verhaal te vertellen.

“Zelf zie ik het leven als de architectuur van een nieuwe dimensie.
In mijn jeugd heb ik op 12 jarige leeftijd een zwaar ongeluk gehad, waarbij ik bijna dood was. Veel mensen die zo’n ervaring hebben gehad, zeggen dat ze een tunnel licht hebben gezien. Bij mij was het anders. Mijn geest verliet mijn lichaam waardoor ik van bovenaf naar het ongeluk keek, en ik zag mijn lichaam daar liggen met bloed, en mensen erom heen. Later begreep ik dat ik bewust heb gekozen om terug te keren in mijn lichaam. Nu denk ik: dat moment was een sjamanistische klap, die mij de weg ging wijzen in mijn leven.

Op 14 jarige leeftijd ben ik begonnen met tekenen en schilderen. Het schilderen verloste mij uit mijn pijn. Toen had ik al begrepen dat je het zelf moet doen in het leven. Veel mensen weten echter niet hoe ze dat vorm moeten geven. Zelf had ik daar geen last van, ik voelde al snel dat ik iets moest scheppen.

In veel dingen liep ik voorop, zo was ik in 1968 al bezig met spiritualiteit. In mijn periode op de Rietveld academie was het min of meer verboden om met de kleur paars te werken. Het werd niet letterlijk zo gezegd, maar ook hierin was ik een voorloper in het gebruiken van mystieke kleuren. In die tijd waar kleuren rood, blauw en geel gangbaar. Ze wisten niet wat ze met mijn werk aan moesten, waardoor ik maar filosofie en antropologie ben gaan studeren. Dit hield ik niet lang vol, want het was te intellectueel en ik wilde meer bij mijn gevoel uitkomen en kwam zo uit bij spiritualiteit.

Uiteindelijk is er uit al die zaadjes een gouden driehoek in mij ontstaan van spiritualiteit, creativiteit en empowerment. Wat betreft empowerment zie ik dat de kunstwerken die ik maak niet alleen mij dienen, maar ook mijn medemens. Mijn kunstwerken zijn niet alleen prachtig om te zien, maar hebben ook een helende werking op mensen als medicijn. Hierdoor hanteer ik twee tarieven voor mijn schilderkunst. Een de echte prijs en een medicijn prijs, afhankelijk van het doel waartoe het gaat dienen.

Een mens is eigenlijk een multidimensionaal lichaam, niet alleen het fysieke, maar ook het emotionele lichaam dat middels kanalen communiceert met andere dimensies. We kennen de 3D wereld lengte, breedte, hoogte maar voor mij is er een 5D wereld en meer.
De 5 D’s staan voor Daily, Divine, Discipline, Devotion, Dance. Het leven is een dagelijkse devotie en discipline, een goddelijke dans naar de 5de dimensie van delende dankbaarheid.

Kunst uit ik op verschillende manieren, dat is niet alleen mijn schilderkunst maar ook middels gedichten of muziek. Niet iedereen heeft iets met gedichten of muziek, maar door mijn brede scala van kunstuitingen kan ik mensen inspireren om in contact te komen met hun innerlijke kracht. Zo geef ik portretreadings waarbij ik de energie van de persoon tot uiting breng in een portret. Maar voor iemand anders kan juist mijn muziek helend zijn of nemen ze plaats in mijn Kleurentempel voor meditatie of resoneert een workshop schilderen weer beter om bij de kern te komen.

Haar boeken

Mijn boek “De Nieuwe Stroming, Kunst als Medicijn van Zijn” is er om in contact te komen met ‘de innerlijke levensstroom der heelal kracht’. Het bevat een overzicht van mijn kunstwerken met een bijpassend gedicht van afgelopen 40 jaar.
Je gebruikt het boek als volgt. Je denkt aan een getal van 1 tot 366, of je slaat het boek gewoon open. De pagina die je dan ziet laat je resoneren met een hogere kracht en geeft je een inspirerend gedicht en het bijpassend kunstwerk. Voorin het boek staan de paginanummers vermeld met 1 kernwoord dat van toepassing is op dat moment, de IK BEN Code.”
Ze pakte het boek erbij en gaf mij de opdracht om een getal te kiezen. Mijn keuze was 55, mijn leeftijd. Het gedicht wat erbij stond luidt als volgt.

Cosmic Dance (Naam van het kunstwerk)

Niets gaat verloren.
Alles wordt herboren.

Als we het cijfer 55 opzoeken vinden we de IK BEN Code:
Continuïteit

Madama als autodidact musicus

Vervolgens kreeg ik een rondleiding door haar huis en tuin, waarbij ze onder andere achter haar vleugel ging zitten en mij liet kennis maken met haar muzikale talent waarvan ze me vertelde dat ze bewust nooit muziekles had gevolgd. Terwijl ze zat te spelen zag ik een gepassioneerde vrouw die vanuit haar hele zijn de vleugel bespeelde. De muziek had iets krachtigs, en explosiefs, maar ook hele fijne finesse. Het deed mij denken aan hoe het leven is, soms zwaar, soms mooi en alles ertussen in, waarbij haar handen sierlijk de dans maakten om het compleet te maken tot een mooie creatie die echt wel diepe indruk op mij maakte zodat ik deze verbinding ermee maak.

We vervolgden onze weg via de keuken naar haar atelier en meditatietempel waar grote doeken hingen die van beide kanten beschilderd waren, geplaatst in een cirkel. Een kant een monochrome kleur, de andere kant een beeld, een waar kunstwerk dat blijft boeien.

De kleurentempel

Ze vervolgde haar verhaal: “De doeken zijn van beide kanten geschilderd en staan symbool voor de binnen en buitenkant van de mens. Mijn schilderkunst is inmiddels doorgedrongen tot het Stedelijk Museum Amsterdam, zo zie je maar dat ook al dachten ze op de Rietveld academie destijds dat ik niet een kunstenaar was, voor mijzelf ben ik dat niveau inmiddels overstegen, mijn kunst is meer dan alleen kunst.
Zelf ben ik geïnspireerd door kunstenaars als van Gogh en Dali, Michelangelo, Rembrandt, Picasso etc.. Salvador Dali heeft wel tijdens zijn leven een eigen museum opgericht.
Mijn grote wens is om ook tijdens mijn leven een museum op te richten waarin mijn werk kan worden doorgeven.”

We vervolgden onze weg naar de prachtige grote tuin en liepen naar haar Mariakapel, een paardenstal met tafel en stoelen, waar ze consulten geeft voor een op een coaching of readings. Een stuk verder op stond een immens groot Boeddha beeld afkomstig uit een voormalig boeddhistisch klooster dat was afgebrand. Hier kwam een einde aan ons gesprek in Maria Hoop nadat ik een uitgebloeide paardenbloem legde in de hand van het Boeddha beeld met de woorden.

De boeddha in haar tuin

“Laat deze zaadjes de basis zijn om via Boeddha jouw wens om je eigen museum te realiseren te laten ontkiemen en dat dit interview bijdraagt aan de continuïteit van je levenswerk .”

Wat ik wel wil opmerken is dat er zeker een energie heerst die helend is.
Na deze ontmoeting was mijn hoofdpijn verdwenen.

Mocht dit interview je hebben geïnspireerd, om in contact te komen met Madama, dan kan dat uiteraard. Voor haar contact gegevens en voor het maken van een afspraak verwijs ik naar haar website waar je een beter beeld krijgt van hetgeen ik probeer te verwoorden. https://www.madama.nl/